MTB niveau vaardigheden en fitheid

Op deze pagina beschrijven we de verschillende niveaus in rijvaardigheden en fitheid passend bij onze MTB-activiteiten. Dit helpt je om een activiteit te kiezen die past bij jouw niveau. Zo kom jij beter tot je recht in een van onze activiteiten en het draagt bij aan plezier en veiligheid. Mountainbiken is een sport die risico’s met zich meebrengt. Twijfel je over je niveau, gezondheid of materiaal, neem dan voorafgaand aan deelname contact met ons op.

Niveau 0: MTB Clinic Intro

MTB niveau Intro voor beginners - Verbeter je MTB-vaardigheden en ontwikkel meer zelfvertrouwen op de trails als beginner

Misschien heb je net een mountainbike gekocht, wil je die bike uit de schuur afstoffen of overweeg je een MTB te kopen en wil je eerst deelnemen op een huurfiets. Kortom: je hebt nog (bijna) nooit op een mountainbike gereden en wilt kennismaken met de mountainbikesport. Leuk en welkom!
Bij SoulRide hebben we momenteel niet een clinic specifiek op het niveau Intro. Je kunt wel meedoen met een clinic op niveau MTB Basic. Vind je die stap te groot en wil je meer begeleiding, dan kun je een Personal Training boeken, alleen of in een duo. In een training afgestemd op jouw leerbehoefte, niveau en vragen, helpen we je graag op weg met je eerste (bewuste) mtb-kilometers.

Fitheid

Je bent gezond en fit genoeg om 2 tot 3 uur rustig te fietsen met een pauze, op onverharde bospaden in vlak tot licht glooiend terrein.


Niveau 2/2+: MTB Clinic Gevorderden

MTB Niveau2: MTB Intermediate - Verdere ontwikkeling van vaardigheden - Ontwikkel je MTB-vaardigheden en verken uitdagende trails met onze Intermediate-clinics

Jouw niveau is intermediate of intermediate+. Je basistechniek en conditie zijn op orde, je rijdt regelmatig en met vertrouwen de trails in Nederland, ook de meer technische routes.  Toch heb je behoefte aan het verbeteren en fijnslijpen van een specifieke rijvaardigheid. Want beter mountainbiken is een doorgaand proces: oefenen, proberen tijdens het rijden, weer oefenen…
Je kunt kiezen voor een skills clinic.

  • Obstakels en rockgardens: locatie VAMberg (op aanvraag)
  • Jump-clinic met ramps MTB-Hopper (op aanvraag)

Fitheid

Je bent gezond en fit genoeg om 3-4 uur (met korte stops) op een gemiddeld tempo actief te mountainbiken in onverhard terrein, waarbij je ook korte klims aan kunt.


Niveau 1: MTB Clinic Beginners

MTB Niveau1: MTB Basic - Verbetering van de vaardigheden - Leer de basisvaardigheden van MTB en verbeter je rijprestaties op de trails.

Je hebt weinig ervaring met het off-road rijden op een mountainbike. Of misschien heb je wel meerdere ritten gemaakt, maar zit je gespannen op je fiets, rem je veel en heb je nooit stilgestaan bij de basisvaardigheden. Want wat is eigenlijk een goede lichaamshouding tijdens het mountainbiken? En waar kijk je bij het nemen van een bocht en hoe houd je grip?

Bij niveau 1 besteden we aandacht aan: basishouding, remmen, schakelen, kijken, balans en bochten. Want een stevige basis zorgt voor meer controle, vertrouwen en plezier op de mountainbike.

Je kunt een MTB Basic clinic ook boeken voor een eigen (fiets)groep of als personal training voor jezelf in en een duo.

Fitheid

Je bent gezond en fit genoeg om 2 tot 3 uur rustig te fietsen met een pauze, op onverharde bospaden in vlak tot licht glooiend terrein.

Niveau 3: MTB Trail Advanced - Skills

Je hebt ruime ervaring met mountainbiken in Nederland en ook over de grens in heuvels. Je voelt je over het algemeen comfortabel bij het rijden op de meeste soorten terrein in verschillende omstandigheden: ruwe ondergronden met stenen, modder, boomwortels en in los zand, etc. Je vindt het leuk om de meer technische routes in Nederland te rijden; een rockgarden of een drop van gemiddelde hoogte ga je niet uit de weg. In het buitenland rijd je blauwe en ook rode trails. Maar in steiler terrein met technische of krappe passages stap je soms af en loop je.

  • Obstakels en rockgardens: locatie VAMberg (op aanvraag)

Fitheid

Je rijd regelmatig, niet alleen voor de kilometers, maar je traint ook je techniek. Je kunt een dag (rond de 5 uur) actief mountainbiken, ook in heuvels over de grens waarbij je 800 hm (klimmen) aan kunt.


Gezondheid

Kies altijd alleen een activiteit die past bij jouw ervaring, conditie en rijvaardigheid. Door deel te nemen gaan we er van uit dat deelnemers over voldoende fysieke en geestelijke gezondheid beschikken om mee te kunnen doen met de activiteit. Zijn er gezondheidsaspecten (zoals bijvoorbeeld hartaandoening, ernstige astma of evenwichtsstoornis) of is er medicijngebruik die deelname kunnen beïnvloeden, dan is de opdrachtgever of deelnemer verplicht dit te melden bij de ondernemer voor de inschrijving. Bij twijfel over deelname, adviseren we je contact met ons op te nemen en te overleggen met een arts.