Materiaal, veiligheid en voeding

Veilig mountainbiken vraagt dat je goed werkend materiaal hebt en voorbereid op pad gaat. Twijfel je over je fiets, materiaal of kleding, neem dan vooraf contact met ons op. Fiets- en materiaalhuur is vaak mogelijk.

Fiets en materiaal

Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen fiets en materiaal. Zorg ervoor dat je fiets technisch in orde is voordat je deelneemt. Controleer of stuur, steekassen of snelspanners en wielen goed vastzitten. Banden moeten voldoende profiel hebben, remmen goed werken en het schakelsysteem soepel functioneren. Verder zitten de handvatten aan stuur vast en zijn de uiteindes netjes dicht! Flatpedals worden aanbevolen en kunnen worden gehuurd.

Voor pedalen geldt: we adviseren vlakke pedalen (flatpedals) tijdens al onze activiteiten. Om techniek voor bijvoorbeeld springen en bochten te trainen en tijdens een oefening snel een voet aan de grond te kunnen zetten, zijn flatpedals veiliger dan klikpedalen.

Flatpedals zijn te huur bij Soulride en kunnen we voor deelname op je fiets zetten. Zorg dan wel dat jouw pedalen van je fiets niet te vast zitten.


Eigen risico en zorgplicht

SoulRide MTB spant zich in om een activiteit goed te laten verlopen en geeft invulling aan haar zorgplicht door:

  • te werken met gediplomeerde instructeurs (incl. EHBO diploma),
  • vooraf informatie te geven over het niveau van de activiteit en benodigd / geadviseerd materiaal, kleding en voeding,
  • deelnemers te laten verklaren dat ze ervaren, fit en gezond genoeg zijn om mee te doen met de activiteit en bijzonderheden te melden.
  • instructeurs voor de activiteit een materiaalcheck te laten doen door de deelnemers,
  • instructeurs uit te rusten met een routeplan (incl. noodnummers), een instructiekaart voor incidenten en een EHBO-set.

Mountainbiken is echter een sport waarbij een risico op schade, ongevallen en (blijvend) letsel niet is uit te sluiten. Door deel te nemen aan de activiteit aanvaardt de deelnemer dit risico en verklaart de deelnemer voldoende ervaren, fit en gezond te zijn voor een activiteit. Deelname is dus op eigen risico voor de opdrachtgever en / of deelnemer. Behoudens in geval van opzet of grove schuld van SoulRide MTB zelf, zijn wij niet aansprakelijk voor enige vorm van schade of letsel voor, tijdens of na de activiteit.

Zie verder onze Algemene Voorwaarden, ook hierin staan verplichtingen aan de deelnemer beschreven.


Bescherming

Een passende fietshelm, met een bandje dat sluit onder de kin is verplicht! Handschoenen raden we aan, liefst met lange vingers. Een fietsbril beschermt je ogen tegen takken en modder. Het is verplicht om tijdens een activiteit met geschikte en gesloten schoenen te mountainbiken en niet bijvoorbeeld op sandalen.

Het dragen van kniebeschermers is op de meeste MTB-routes in Nederland niet noodzakelijk. Het mag uiteraard wel. Voor kinderen of deelnemers die onzeker zijn, raden we het wel aan.

Bij een activiteit waarbij sprongen of drops geoefend worden of in technischer / steiler terrein, raden we gebruik van kniebeschermers sterk aan.

Extra materiaal voor onderweg:

Deelnemers nemen zelf mee:

  • materiaal om onderweg een band te repareren (passende nieuwe binnenband of tubeless set en een pompje),
  • een kettingschakel / missinglink om een gebroken ketting te repareren (kies de kettingschakel passend bij jouw aantal versnellingen: bijvoorbeeld 10, 11 of 12 speed).


Voeding en kleding

Neem altijd zelf een bidon drinken en iets te eten (bijvoorbeeld een mueslireep) voor tijdens de activiteit  mee. Pas de hoeveelheid aan op je eigen behoeften en de duur van de activiteit.
Het is vanuit veiligheid belangrijk om te fietsen in makkelijk zittende fiets- of sportkleding (o.a. fietsbroek met zeem) en kleding te kiezen die past bij het seizoen en de weersvoorspelling. We staan tijdens clinics wat vaker stil, dus denk ook aan (regen)jasje, een extra shirt of juist zonnebrandcrème. Een klein rugtasje kan handig zijn.

We adviseren je, zeker bij regenachtig weer, om een handdoek en schone kleren mee te nemen voor na de activiteit.


Weersomstandigheden

Onze clinics gaan bij slecht weer, ook bij flinke regen, gewoon door. Alleen bij gevaarlijke weersomstandigheden zoals storm, strenge vorst of hevige sneeuwval en bij code oranje of rood van KNMI of wanneer een route is afgesloten door een onderhoudsploeg, wordt een clinic afgelast. We zoeken dan een nieuwe datum of betalen inschrijfgeld terug.


Gezondheid

Kies altijd alleen een activiteit die past bij jouw ervaring, conditie en rijvaardigheid. Door deel te nemen gaan we er van uit dat deelnemers over voldoende fysieke en geestelijke gezondheid beschikken om mee te kunnen doen met de activiteit. Zijn er gezondheidsaspecten (zoals bijvoorbeeld hartaandoening, ernstige astma of evenwichtsstoornis) of is er medicijngebruik die deelname kan beïnvloeden, dan is de opdrachtgever of deelnemer verplicht dit te melden bij de ondernemer voor de inschrijving. Bij twijfel over deelname, adviseren we je contact met ons op te nemen en te overleggen met een arts.

* Deelnemers zijn verplicht medische aandachtspunten waar we rekening mee moeten houden, voor deelname te melden bij de instructeur.